BHC Blog


Guns’n’Roses – Chinese Democracy AKA Najbolj pričakovan rock album vsem časov
25/11/2008, 12:26
Filed under: Jaka | Značke: , , ,

Chinese Democracy

Spodobilo bi se, pravično pa bi tudi bilo, da se na blogu glasbene skupine zapiše tudi kaj v povezavi z glasbo. Vzel si bom čas(t) in zapisal par besed o albumu Kitajske demokracije, ki so jo izdali velikani stadionskega rocka iz preloma 80ih in 90ih let.

Guns’n’Roses oz. Axl Rose (ste vedeli, da gre za anagram besedne zveze Oral Sex?) in gostujoči glasbeniki vseh oblik, profilov in velikosti so po 17 letih od zadnjega studijskega albuma (če odštejemo album coverjev Spaghetti Incident iz leta 93) končno uspeli izdati t.i. najbolj pričakovan plošček vseh časov. Pa si zasluži ta naziv? Morda ja, morda ne. Gledano s časovne perspektive zagotovo, saj so nas rajcali prekleto dolgo časa. Gledano s strani vsebine pa…?

Na albumu se nahaja 14 komadov, ki se med seboj produkcijsko in stilsko razlikujejo veliko bolj od prejšnjih izdelkov GNR, ki so imeli izrazitejšo rdečo nit. Pojdimo od začetka – naslovni komad plošče zasluženo nosi ta naziv, saj gre za enega boljših na plošči, tudi stilsko se ne umakne prav daleč od starih gunsov. Toda, že v drugem komadu Shackler’s Revenge dobimo Gunse, kot jih nismo pričakovali oz. jih nismo poznali. Psihirano-distorziran industrial riff odpre komad in kar nekako čakaš, da boš zaslišal prav tako hreščeče in bolestne glasilke Trenta Renzorja. Glej ga zlomka, oglasi se Axl. Komad se stopnjuje v že rahlo diskoiden beat na delu pred refrenom, ki nastavi podlogo za izjemen refren, odprt, Axlovski. Bridge je rahlo tribal, na zadnjem refrenu pa se Axlu v ozadju pridruži še Bucketheadova shred Nintendo sounding kitara. Orgazmično.

Zakaj prav industrial vpliv? Axl naj bi bil velik navdušenec nad Nine Inch Nails, prvaki te zvrsti, prav tako pa je potrebno povedati, da je po odhodu Slasha vlogo lead kitarista prevzel kitarist NIN, Robert Finck, ki je posnel celo ploščo, seveda, poleg mnogih ostalih drugih kitaristov.

V nadaljevanju se shizofrenična podoba albuma nadaljuje. Nekaj rock komadov, ki so vedno rahlo začinjeni s prvinami industriala, nekaj počasnejših balad (Sorry, Madagascar, Street of Dreams, This I love), dočakamo lahko tudi zvok španske kitare, nekaj orkestralnih vložkov, veliko programiranih ritmov itd.

Na koncu sklenem, da Slasha ne pogrešam več. Gunsov nisem pravzaprav nikoli poslušal zaradi posameznikov, Axlove glasilke (vsaj studijske) pa so še vedno the Balls in kot bi verjetno rekli Angleži, they deliver. Morda je Axl res večji debil, toda sodeč po tej plošči je šel glasbeno naprej, Slash pa je, sodeč po njegovih projektih, ostal v 90-ih in prodaja samo še preverjeno robo. 1:0 za Axla.

Last but not least. Nekaj je gotovo – shizofrenost ni še nikoli zvenela tako dobro. Pa še nekaj. Če ne drugega, lahko Axlu čestitamo, ker je Kitajsko demokracijo na police in ulice uspel spraviti hitreje od Kitajcev samih.

Ocena 4/5

Advertisements

5 komentarjev so far
Komentiraj

orgazam

Komentar od jože

Ok zdaj sem že od dveh blogerjev slišala precej vzpodbudne kritike. Tako, da se že resnično veselim, da album danes dobim v roke.

pozdravček

Komentar od kmery

Can I spam your comment box too? 😀

No, kakorkoli, album je v ZDA v prvem tednu prodal samo okrog 300.000 izvodov.. skoraj 200.000 manj kot Kanye West al kdo je že tist hitrogovorec?…

Axl pa kot vedno počne nepričakovano…album je dal založbi, potem pa se vdrl v zemljo… nihče ne ve kje je, ali je sploh še živ…. upam samo, da si bo iz hiše znova upal prej kot v 6 letih… (kot je bil to slučaj med leti 1994 in 2000) 😀

Komentar od Tilen

Guns N’ Roses mi niso všeč, Axlovega glasu ne prenesem, sploh pa se mi zdijo navadni copycati že prej slišanih skupin, od Led Zeppelinov naprej, navadni pozerčki, ki so bili 20 let prepozni.

Za razliko mi je bila naslovna pesem tega albuma všeč, predvsem zato, ker Axl poje precej bolj normalno. 🙂

Komentar od Urban

Your mode of describing everything in this piece of writing is in fact
pleasant, all be able to effortlessly understand it, Thanks a lot.

Komentar od binaere optionen
Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: