BHC Blog


Kaj imata skupnega Jezus in DJ Lesbian?
22/12/2008, 18:36
Filed under: Jaka | Značke: , , , , , ,

Še trije dnevi nas ločijo od enega izmed največjih krščanskih praznikov, božiča. Na ta praznik kristjani praznujemo rojstvo odrešenika Jezusa Kristusa. Pa bom na tej točki zaključil s sakralno debato in načel profano.

Brskanje po internetu te marsikdaj pripelje do česa zanimivega, še večkrat pa do česa neumnega. Tako sem nekaj dni nazaj v iskanju informacij v stilu »kje-kaj-dogaja-v-Ljubljani« izvedel, da bodo določeni klubi po Sloveniji na božični večer gostili zabavo. Tako je, zabavo. Človek, krščanski ali ne, je dandanes že tako ali tako navajen, da se iz vsega dela žurka, fešta, čaga. Naj bo to rojstni dan, raznorazni dosežki, Halloween, nenazadnje tudi smrt (saj, kaj pa je sedmina v končni fazi?). Prazniki niso torej nobena izjema.

Če nadaljujem. Ena izmed temeljnih človekovih pravic, utemeljenih v ustavi demokratične dežele Slovenije, je tudi pravica do veroizpovedi. Lahko si torej kristjan, lahko nisi. Me ne moti; delaj kar hočeš, reči svojemu bogu Bog, denar, ali pa hiti iz 80-ih let. Tudi zabavaš se lahko na večer štirindvajsetega. Brez problema.

Toda, kdo za vraga daje pravico tistim ljudem, da zabavo na večer 24.12., na večer, ko se je rodil Jezus, na praznik družine, imenujejo »božična zabava«? Kdo daje pravico ljudem, ki slišijo na ime Devious vs. Lesbian ali pa DJ Hellfucker, da skrbijo za žur na »božični zabavi«? DJ Hellfucker za zabavo ob prazniku Jezusovega rojstva? Halo!? Se morda samo meni tole sliši skrajno neprimerno?!

Zatorej – DJ Lesbian, DJ Hellfucker in tudi vsi ostali fuckerji

odjebite s svojo zabavo in nikar ji ne pravite božična, ker to zagotovo ni.

Božič NI vaša zabava, božič NI vaša kokakola, božič NI vaš božiček.

Božič JE Jezus.

Vsem blagoslovljenim v duhu (pa tudi tistim malo manj) želim lepe in blagoslovljene praznike.

Advertisements

9 komentarjev so far
Komentiraj

Se podpišem pod to!

Komentar od Marko

eh tastar ne se sekirat je še kej hujšga v lajfu kt te dva DJja. verjem!!!
sej cerkev in podobne institucije konstantno skrunijo božje ime pa jih noben ne ustavi… smo v kapitalizmu kjer pač vlada denar… slučajno je med vladarji tudi naša cerkev ki si je po naključju v 2000letih nakradla tolko kukr si noben človk nigdar ne bo mogu…
zakoni pa pravjo ni dobrega če ne obstaja slabo in obratno… tko da tud Dj lesbiani in hellfuckerji morjo bit… sicer bog jim odpusti ampak kaj jim pa lahko nardiš?!

Komentar od Funky Đanky

Funky,
Mislim, da se avtor tega sestavka sploh ni sekiral glede strahotnega učinka teh dveh dj-ev, ki naj bi jih imela na splošno moralo.
Če mogoče nisi dojel, je hotel prikazat IRONIJO.
In, če je tvoj miselno-duhovni domet povedat da je pač v TVOJEM svetu denar sveta vladar, pa da obstaja dobro in slabo(huh, pa kulk si ti res star, človek?)ter da je Cerkev do amena pokvarjena (avtor govori o rojstvu Odrešenika, če nisi tudi tega opazil)…
Ne vem, preber si še kaj, pa bo resna debata o resnih stvareh dejansko možna.
Drugač pa tebi in vsem blagoslovljen Božič.

Komentar od jernej bhc

@Funky Đanky – Oprosti, toda ugotovitev, da cerkev in podobne institucije konstanto skrunijo božje ime, zna na pamet že vsak sedemletnik. Če mu s tem glave ne polnijo »razsvetljeni« starši, je to slišal pa od tistih medijev, ki nam istočasno vsiljujejo Big Brother vrednote.
Seveda, ogromna institucija, kot je cerkev, ima mnogo gnilih členov, toda to ima v končni fazi sleherni človek, jaz ali pa ti. Odkar obstaja človek, obstaja tudi greh, toda včasih je dobro poznati še drugo stran zgodbe in vedeti tudi denimo, da je bil duhovniški stan skozi zgodovino največje gnezdo izobražencev in s tem napredne družboslovne misli, kulturne in narodne zavesti, slednjo, narodno-povezovalno vlogo manjšin igra še danes. Toda o teh pozitivnih stvareh se ne »poroča« prav veliko. Ni senzacije, mediji in ljudje pa imamo radi krvave zgodbe.

Iz t.i. „nakradenega denarja“, kot temu praviš ti, pa so se v preteklosti po večini gradile cerkve in ostali verski monumenti, katerih vloga je bila čaščenje Boga in z njim povezanih vrednot ter recimo temu gradnja evropske kulturne zavesti in identitete. Če vsemu temu ti rečeš »nakradeno«, potem je »nakraden« tudi tvoj kulturni obstoj.

Naj ne bo kapitalizem izgovor za vse, kar je gnilega na tem svetu. Včasih je potrebno reči bobu bob, sranju sranje, in gnilim idejam (kot ta s temi DJi na božični večer) gnile.

Lep preostanek božičnega večera ti želim.
Jaka

Komentar od bhcband

hehe

vsak po svoje razume… fora je v tem ali imaš rešitev za nek problem ali ne… če nimaš se je nesmoterno pizdit… Used se razmisl in boš vidu… če ni rešitve oz je ne najdeš potem si lahko samo tiho…

tako je vasaj moje mišljenje…

Komentar od Funky Đanky

Če sem lahko jaz samo tiho, zakaj pa potem ti tu meglo prodajaš s temi neurejenimi komentarji, ki res nimajo smisla?

Hehe, kolega, boš moral res še kaj prebrat, da se bomo lahko bolj konstruktivno pogovarjali.

lp, Jaka

Komentar od bhcband

Zadeva je naslednja: Biblija ne uči nič slabega!!, celo nasprotno, Biblija izobražuje, problem pa je v njeni interpretaciji. Tukaj nastane težava. Če Biblijo narobe interpretiraš, prideš do naslednjih kiksov, kar je prekleto milo rečeno: npr. uničenje civilizacije Indijancev v vseh treh Amerikah. Inki namreč niso poznali Biblije, zato so o njih, v cerkvenih krogih, razpravljali, ali sploh imajo dušo. Pizaro, Cortes in ostali konkvistadorji so v imenu pravega Boga pomorili Azteke in Inke.
Naprej oziroma še prej, so potekale križarske vojne. Vojne, ki so pomorile ogromno število ljudi v imenu pravega Boga. V zadnjem valu so križarji nad muslimane poslali celo otroke in ženske, njihova pot pa se je končala pogubno. Razumljivo, kajne?
Naprej oziroma še prej, so rimski cesarji, od Teodozija naprej, v imenu pravega Boga pomorili ogromno število ljudi.
Pa da ne rečem kaj so delali poganom, črncem, židom.Aja.
Sedaj pa res naprej od konkvistadorjev v 16. stoletju. Napačna interpretacija Biblije je na grmado poslala največje ume, npr. Italijana Bruna, ki je rekel, da je vesolje neskončno. Opa, pa je moral na grmado. Potem je Galilei rekel, da je v središču vesolja Zemlja in ne Sonce. Opa, pa je moral na grmado.
Naprej! Vatikan je zopet narobe interpretiral Biblijo, ko je podprl Hitlerja pri napadu nad komunistično Rusijo. Opa zopet kiks.

Vem, totalno sem zabredu. Vem, da namen prvega članka sploh ni bil tak, kot se je razvil naprej na tej strani. Razumem kaj je mislil Jaka in ga v tem pogledu popolnoma podpiram, čeprav sem se sam na ta dan udeležil jam sessna in sem se ga nepričakovano napil, a kaj čmo. Moj zapis nekaka kontrira, izziva zapise, ki so sledili.

Komentar od mitjicijus

Galilei je rekel, da je v središču sonce. Pardon, lapsus.

Komentar od mitjicijus

@Mitjicijus – vse, kar si napisal drži. Zgodovina je napisana, preveč je bilo ljudi, ki je morilo v imenu Boga, kar pa seveda ni imelo nobene veze z Jezusovimi nauki in Biblijo. Morda bi ti malo nasprotoval samo pri Hitlerju. Namreč, dvomim, da je Vatikan podprl Hitlerja v tistem pravu pomenu besede, temveč bolj zato, ker je bil Hitler edini zmožen premagati Stalina, Stalinova ideologija in komunizem pa sta bila – to je potrebno priznati – dosti večji sovražnik religije od Hitlerja. Ne zagovarjam seveda nikogar, toda časi so bili težji, kot si lahko predstavljamo in potrebno se je bilo postaviti na eno stran. Hvala Bogu, da obeh diktatorjev ni več in da je zgodovina (skoraj popolno) odplaknila tudi njune poglede.

Kot si ugotovil v zadnjem odstavku – namen mojega članka je bil res povsem nekaj drugega. Namreč, Jezus in kritika današnje družbe. Tako da predlagam, da prišparamo debato, ki bi lahko sledila še kake druge članke.

lepo, da si se oglasil.

lp, Jaka

Komentar od bhcband
Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: