BHC Blog


The veliki povratki?

Zadnjih nekaj let me v oči bodejo skoraj da reliefno izdolbene novice o t. i. velikih povratkih, vstajenjih od mrtvih, ...

Neizpodbitno dejstvo je da sta v vsakem bandu nenadomestljiva član ali dva, ki izstopata s svojo bodisi unikatnostjo, virtuoznostjo, ali pa sta preprosto cool.

Kaj hočem s tem povedati; ko govorimo o the Rolling Stones najprej (poleg glasbe) pomislimo na Keith Richardsa in Mick Jaggerja, ko beseda teče o Aerosmith nam na pamet priletita Steven Tyler in Joe Perry,….

Skupine omenjene spodaj sem včasih imel za svete. Moje glasbeneno vesolje so obarvale z žarečo barvo, katera pa žal počasi dobiva svojo sivino.

Zakaj to delate fantje, bili ste kultni zdaj pa … Vam ni ratalo kot solistu? Zmanjkalo denarja? Pogrešate stare čase slave? Pogrešate groupike?

Mi lahko kdo odgovori?

1. Alice in Chains

Pokojnega Layne Staleya (na sliki) zamenja William Duvall. Soliden vokalist, vendar to ni to. Predlagam ime Tribute to Alice in Chains.

layne2

2. Queen (+ Paul Rodgers)

Legendarnega Freddie Mercurya(na sliki) zamenja že uveljavljeni Paul Rodgers, manj znano dejstvo pa je da manjka tudi originalni basist John Dacon. Fino je da so vsaj malo prilagodili ime. Toda zakaj potem Jumbo naslovi “the return of the Champions”?

freddie

Led Zeppelin

“Rock boben svetega očeta” John Bonhama zamenja njegov sin Jason. Dobra izbira za kratek “reunion” tour, zdaj pa menda mislijo posneti album brez Robert Planta. Prosim?!?!?

johhn-plant1

The Doors

Kultnega Jim Morrisona (na sliki) je po njegovi smrti skušalo nadomestiti več, bolj ali manj priložnostnih vokalistov; Eddie Vedder (Pearl Jam), Ian Astbury (The Cult), … Nekje vmes pa se je poslovil tudi bobnar John Densmore. Nadomestila sta ga Stewart Copeland (The Police) in Ty Dennis. Zveni precej ALL-STAR, ampak to spet ni to.

morison

Guns N˘ Roses

Tema vam je sigurno dobro poznana, saj  še diši po svežih rogljičkih. Axl si lahko poje pesem “Lonely, I am so Lonely….” saj so mu košarico dali vsi “originalni” člani skupine. Slash, Duff, Sorum, Adler, Izyy, …. Plata je dobra, samo tiskarski škrat je nanjo napisal GNR namesto Axl Rose!

guns

Takih primerov je še OGROMNO. Verjamem da je marsikomu kakšna “menjava ekipce” dobro sedla, meni pač to ne diši.

LP, Hef

Advertisements

6 komentarjev so far
Komentiraj

“Neizpodbitno dejstvo je da sta v vsakem bandu nenadomestljiva član ali dva, ki izstopata s svojo bodisi unikatnostjo, virtuoznostjo, ali pa sta preprosto cool.”

Hefe, kot da bi ti opisoval svojo lastno persono 😀

Komentar od Jože

BOK Jože!
Lepo da me mečeš v ta koš 😀 vendar je vsaka podobnost zgolj naklučje.

Všeč mi je tale tvoj “..svojo lastno persono” Bom si kdaj sposodu če dovoliš.

LP, Hef

Komentar od bhcband

Led Zeppelin so si Bonhamovega sina sposodili samo za lanski dobrodelni koncert, samega reuniona in novega albuma pa ne bo.

Komentar od em

Hm…morm rečt, da tut mene presenečajo tile “veliki povratki”. Vsi ti,zgoraj v članku omenjeni bendi,tvorijo v originalnih zasedbah unikate,ki so neponovljivi. S smrtjo enega ali večih članov benda se ta edinstvenost konča.Ponavadi taki bendi popolnoma razpadejo ali pa si poiščejo novega člana in nadaljujejo glasbeno kariero pod drugim imenom.In zakaj tudi v teh primerih ni tako?Zato,ker menim da ima posredi glavno vlogo denar.Preostali člani znanih zasedb se še predobro zavedajo,da so bili v svojih zlatih časih “bog i batina” in so jih vsi “nosili po rokah”.Ni čudno,da si to želijo nazaj.Mogoče bodo z ohranitvijo originalnega imena benda koga pretentali,vendar pa menim,da bodo ostale ljubitelje glasbe originalnih zasedb le stežka ali pa celo sploh ne bodo pridobili na svojo stran.
mej se!:)

Komentar od špel(c)a

10 Points For Špel(c)a! 😀

lp,
Hef

Komentar od bhcband

Ok, za druge return skupine me niti ne zanima…ampak Alice in Chains so my favourite, zato se bom oglasila. Layne je bil fantastičen, obozujem ga, ampak samo zato, ker on ni mogel kontrolirat svojega lajfa in je na zalost prezgodaj umrl, to ne pomeni, da bi se morali ostali clani skupine odpovedat svoji ustvarjalnosti, se posebej zato ne, ker je bil Jerry Cantrell vecinoma tudi gonilna sila, z besedili in muzko. Layne je legenda, nimam kaj rect, ampak Duvall JE karizmaticen. Pejte najprej na kaksen koncert, preden ga obsodite kot da ni vreden Laynovega mesta. Alice in Chains so se spremenili, ampak v bistvu so se vedno isti. Pravzaprav pa je prav, da so se spremenili, da so obrnili nov list, da se nic vec ne kopajo v morju zalosti (ce lahk uporabim te besede), hkrati pa so ohranili svojo prvinskost. Naj ostanejo Alice in Chains, pravim jaz, in mene so preprical! (pa ce je tole zgoraj moja spelca pisala, pomojem, da so njo tud;-) )

Komentar od Katja
Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: