BHC Blog


Recenzija: The Killers – Day and Age
16/02/2009, 23:36
Filed under: Jaka | Značke: , , , , ,

Plošča Day & Age je tretja studijska plošča ameriške zasedbe The Killers, če izvzamemo kompilacijski album Sawdust, ki je vključeval raritete, B-sides in nekaj novega materiala.

S prvo ploščo Hot Fuss so pretresli glasbeno sceno, bili nominirani za 5 grammyjev in jo do danes prodali v petmilijonski nakladi. Sledila je plošča Sam’s Town, ki je, lahko bi rekel, odslikala evolucijo benda. Zaradi čedalje širše množice poslušalcev je tudi zvok skupine postal širši, bolj stadionski, bolj U2-jevski, če želite. Rahlo so se oddaljili od post-punkovskih vibracij in hitrejšega tempa, ki je bil prisoten na albumu Hot Fuss in izdali ploščo, ki je ponudila zrelost in pesmi, katere je bend v živo lahko izvedel tako dobro kot v studiu. Te kvalitete jim ne bi mogli priznati na turneji prve plošče.

Torej, pred nami je Day & Age, po besedah pevca Brandona Flowersa najbolj igriva plošča do danes. In prav ima.

Ploščo odpre Losing Touch, ki v kitici udari s pihalno sekcijo in vojaškim marš ritmom. Refren je melodičen in nežen, zaključni del pa je pravi vrhunec komada, ki s svojo dramatiko in melodiko komadu postavi piko na i.

Sledi Human, prvi singel s plošče, ki je po mojem mnenju, eden izmed bolj povprečnih pesmi s plošče. Ko sem ga slišal prvič, mi ni ponudil veliko, tudi danes mi ne. Deluje dokaj sintetično, prazno in PetShopBoyevsko.

Ker je prva polovica plošče znatno boljša, nadaljujem s tretjim komadom in hkrati drugim singlom Spaceman, ki združi vse najboljše, kar Killersi lahko ponudijo. Sam tempo komada je hitrejši in spomni na Hot Fuss dneve.

Sledi JoyRide, komad z latino priokusom, ki nam ponudi lepo bero tolkal, saksofonski solo in strukturo, ki pokaže širino benda, rast, napredek.

Plošča ponudi še dve baladi A Dustland Fairytale, Goodnight, Travel Well, srednje razigrane Neon Tiger, The World We Live in in This is Your Life (ki z začetnim synt-popom spomni na komad od Yazoo – Only you).

Pravi biser plošče pa se skriva v pesmi I Can’t Stay, ki nas v karibskem ritmu zaziba in odziba tja, kamor si najbolj želimo. V refrenu pride do izraza vsa mehkoba in melodičnost Flowersovega glasu. Pesem, ki jo lahko daste na repeat, pa vam bo večkratnem poslušanju še vedno všeč.

Če povzamem. The Killers so skupaj spravili plošček, ki nadgrajuje delo prvih dveh zgoščenk in postavlja nov mejnik moderne rock ponudbe. Verjetno ne bi bilo pretirano, če bi dejali, da so v tem trenutku najboljši ameriški pop/rock izvoz, morda celo svetovni.

Ocena 4/5

Spaceman v živo iz oddaje Later with Jools HollandAdvertisements

3 komentarji so far
Komentiraj

[…] je vključeval najboljši material z vseh štirih plošč, poudarek pa je seveda bil na zadnji Day & Age. Skupaj z minutnim premorom med rednim delom in dodatkom so igrali 80 minut. Navdušil je cel bend […]

Pingback od The Killers @Stožice, Ljubljana « BHC Blog

Fine way of describing, and good paragraph to obtain information on
the topic of my presentation topic, which i am going to convey in school.

Komentar od wedding limo

Hi there! I simply wish to offer you a huge thumbs up for the great info you’ve got right here on this post. I’ll be coming back to
your site for more soon.

Komentar od news
Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: