BHC Blog


Recenzija: Dan D – Ure Letenja za Ekstravagantne ptice

Po štirih letih promoviranja izjemno uspešnega albuma Katere barve je tvoj dan so nam dolenjski, pa tudi občeslovenski rock prvaki postregli z najnovejšim izdelkom, ki sliši na ime Ure letenja za ekstravagantne ptice. Ni kaj, sliši se zelo ekstravagantno. Pa se kar zatopimo v bistvene komade plošče.

Magično je skladba, ki odpre ploščo. Najverjetneje ne bo postala koncertna klasika, a gre za doživet in čustven komad, ki vleče vpliv od prijateljskega benda, Siddharte.

V hitrejšo prestavo nas postavi Moj Problem, za rock standarde kratek, sicer pa zelo všečen komad z enostavnim refrenom, ki služi svojemu namenu. Nadaljuje drugi singel s plošče Google me. Uvodni ritem tako kitare kot bobnov močno spomni na skladbo skupine The Clash – London Calling, kar pa skupini seveda ne gre šteti v slabo, saj Clashi konec koncev veljajo za eno najvplivnejših skupin v rock zgodovini. Refren gre hitro v uho, še zlasti izstopa drugi del, ki spomni na melodiko Beatlov. Nekaj angleškega je v tem komadu. (bi dejal Shakespeare)

Prvi singel s plošče Jutranja je naslednji. Pesem, ki v poskočno naravnavi upbeat kitici nastavi dobro podlago za refren, toda ravno slednji delno razočara, saj razigranost iz kitice zreducira na dokaj melanholično melodiko in ritem v refrenu.

Sirena je naslednji komad, ki odpravi z vsemi dvomi in jasno pokaže, da so Dan D od prejšnje plošče nedvomno konzumirali velike količine sodobnejše britanske glasbene ponudbe. Mešanica distorziranega efekta na vokalu, občasnega pevčevega falsetta ter dramatičnega zaključka, obogatenega z strings aranžmajem kar kriči ime benda Muse, ki je znan po mojstrskem združevanju vseh naštetih prvin.

San San (aluzija na skladbo skupine BHC?) ponudi nekaj težko pričakovanega nažiganja, uvodni ritem skladbe Halo spomni na komad Andraža Hribarja »Kaj mi delaš«. Kitica te skladbe je dokaj skrivnostna (značilnost cele plošče), refren pa ravno prav energičen. Love Song je naslednji. Gre za zelo prijeten komad, ki bo zagotovo postal eden izmed prihajajočih singlov, saj vsebuje izrazit komercialni potencial. Izpostavil bi še komad Čakamo. Orientalska kitica, ritualen ples in monumentalno dramatični refren »Čakamo, bolj resnični kot kadarkoli prej« sta perfektna kombinacija, vendar pa komad na sredi plošče nekako ne doseže svojega polnega efekta, saj bi s tem komadov morali bodisi zaključiti, ali pa še bolje, odpreti ploščo.

Edina prava kritika bi letela na samo liriko plošče. Naj sprva poudarim, da se je Tokac v preteklosti izkazal kot prodoren in nadarjen tekstopisec (v tem trenutku se morda spomnim besedila skladb Nočem več nazaj ali pa Ko hodiš nad oblaki), toda pri določenih besedilih nove plošče bi lahko bilo vloženo več truda in (samo)kritike. Naj izpostavim “mi corazon” v skladbi Halo. Tudi »Love song, sad song, daj povej mi, kok ljubezen stane« deluje tako, kot da v danem trenutku ni bilo pravega navdiha za iskanje slovenskih besed in je tako Tokac zastavil sporočilnost in smiselnost za ceno melodike. Tudi to je očitno davek, ki ga terja popularna glasba.

Povedano na kratko, Dan D so izdali zgoščenko, ki je kvalitetna, ki kaže napredek in ki zagotovo postavlja mejnik na širši slovenski sceni. Je pa tudi res, da je plošča zastavljena bolj umetniško, ali če želite, manj komercialno kot prejšnja in zahteva večkratno poslušanje. Skupina gradi na bogati komercialni dediščini prejšnje plošče, ima močan PR (vrsta jumbo plakatov v centru LJ, ki napovedujejo nov album), toda vseeno bodo morali poslušalci vložiti več truda, da bodo vzljubili nov izdelek.

Vsekakor bo zelo zanimivo spremljati odziv javnosti, upamo pa lahko samo to, da se bendu ne zgodi Neishin scenarij, ki se je komercialno proslavila s prvo ploščo, a zavoljo drugega bolj umetniškega albuma kar nekoliko odšla v pozabo.

Ocena 4/5


7 komentarjev so far
Komentiraj

Dan d (pišoč med poslušanjem nove plošče)

Na Dan d sem gledal do cd-ja Katere barve je tvoj dan? kot na rock n roll bend. Spomnim se jih še takrat, ko so na Starem trgu v Novem mestu, še kot Mercedes bend, v katerem sta bila Obra in Tokac, kot osemletni pob (nekaj takega ali več?), igrali. Na trgu se nisem znašel zato, ker bi me že kot osemletnega poba zanimal rock n roll, ampak sem prišel s sorodnico, ki je takrat hodila z enim izmed članov. No ja,kakorkoli.

Potem so Dan d igrali nasproti avtobusne postaje, tam kjer je danes Tuš, pa na Loki. In igrali so rock n roll, dober, hudičevo dobr, prokleto dobr, jebeni rock n roll.

Katere barve je tvoj dan? je bila že komercialna plošča. Dan d so takrat postali pop-rock skupina. Sprejel sem jih, čeprav se spomnim, da se mi je dvakrat zgodilo, da sem v ogorčenju nad koncertnim izborom glasb, ki so bile vedno enake(!!!), kjub dvema ploščama prej, in v rahli vinjenosti, javno protestno vpil, naj gredo dol z odra. Priznam, ravnal sem grdo.

Potem sem se pomiril. Na glasbo sem začel gledati drugače. Ne vem zakaj bi moral nek bend igrati vedno isto zvrst glasbe. Ni nujno, kajne? Zakaj bi šla neka evolucija benda znotraj neke glasbene zvrsti? Postal sem celo zagovornik tega, da naj bend naredi eno plato jazz, četrto rock, osmo pop … če si to želi, zakaj pa ne? Zavedam se, da se nekomu ne da igrati recimo hard cora pri petdesetih recimo.

Uporniki v zavetju staršev niso nikoli pravi uporniki. Če v mladosti igraš black metal in se oblačiš kot upornik, je to zato, ker je človek upornik v zavetju denarne in čustvene podpore. In ne, to ni narobe, to je normalno, je fajn!

Težje je pri štiridesetih živeti z black metalom. Seveda je nekaj izjem, ki živijo s tem, a ogromno je tistih bendov, ki ne morejo živeti z muziko, ki ni blizu množicam.

Z rock n roll glasbo bi Dan d danes težko živeli, saj bi bili preveč ozko znani in so šli v komercializacijo. Ali pa so starejši in se jim rock n rolla ne da več igrati.

Ure letenja za ekstravagantne ptice je dobra! pop (((rock))) plošča.

Pri glasbi pogrešam, ne samo pri Dan d, efekt presenečenja. Da v glasbi ne veš kaj se bo zgodilo čez tri sekunde, ali pa v zadnjem delu, da glasba v smislu melodike ni toliko predvidljiva. Pogrešam eksces, šok, vendar ne v smislu agresije, ampak v smislu improvizacije.

Naj živijo Dan d, čeprav so pop. Nikoli več ne bom vpil naj gredo dol. Dan d, vi ste naši in dobri.

Komentar od Mitja

Pri pesmi Halo ne reče “I am na drugi strani”, vendar reče “A je na drugi strani kdo?”

Preverjeno iz originala 🙂

Komentar od Mitja

Mitja, hvala! Sem popravil. Moraš pa priznati, da se sliši čisto isto 🙂

lp, Jaka

Komentar od bhcband

Živjo!
Po prvem poslušanju me ni navdušla plata, izjema mogoče 2, 3 komadi.
Po drugem poslušanju postajajo pesmi bol poslušne, melodija nekako logična, čeprav še vedno ne čist. (govorim zase, seveda).

Vsekakor pa sem prišel do sklepa, da imajo danes Dan D jajca! ne vem zakaj sm se tku odloču, sm tku mislm. tale plata bo še zanimiva v prihodnosti, v vseh pogledih…
pozdrav!
j.sos.

Komentar od sos

Jaka priznam, da se sliši I am.

Sos(ić)

Po večkratnem poslušanju še tole: ne vem zakaj rabi tako dober vokalist kot je Tokac, recimo pri peti pesmi, efekt na mikrofonu čez več kot pol komada. Po nepotrebnem do amena. Peta pesem je po moje najslabši komad plošče.

Komentar od Rebeka Dremelj

@ zadnji komentator (ne vem, ali je to Mitja, Sos, al Rebeka Dremelj :D)

– Kot sem zapisal že v sami recenziji, je komad Sirene kot nekakšen “tribute to Muse” komad, s katerim so se očitno hoteli pokloniti tej skupini (vsebuje namreč vse značilnosti njihove glasbe). Pevec od Muse je prav tako izvrsten vokalist, pa vseeno veliko časa uporablja dodaten distortion efekt na mikrofonu. Tule se npr dobro sliši http://www.youtube.com/watch?v=TntXy36euYQ&feature=related (efekt se vklopi nekje v refrenu, vendar prav konkretno ga zaslišiš od 1:25 naprej, ko se začne druga kitica)
Pri Muse se mi zdi ta zvok že skoraj naraven, pri Dan D pa malo manj. Stvar okusa.

lp, Jaka

Komentar od bhcband

I am starting a new internet website directory and was wondering if I can
submit your website? I’m trying to mature my directory slowly by hand so that it retains good quality. I will make sure and put your website in the correct category and I’ll also use, “Recenzija: Dan D” as your anchor text.

Please let me know if this is ok with you by contacting me at: cathryn_creel@bigstring.
com. Appreciate it

Komentar od travel photography jobs
Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s%d bloggers like this: