BHC Blog


Coldplay pa res nimajo sreče…
13/05/2009, 18:55
Filed under: Jaka | Značke: , , ,

…namreč njihov hitič Viva La Vida si je na glavo nakopal že drugo obtožbo plagiatorstva. Po tem, ko je kitarski piflar Joe Satriani pred nekaj meseci izjavil, da so si Coldplay pri snovanju svojega singla sposodili “originalne in ključne dele” njegovega instrumentalnega koščka If I Could Fly, se je oglasil še Yusuf Islam (poznan tudi pod imenom Cat Stevens) in izjavil, da so si Coldplayovci sposodili dele njegove 18-minutne jazz/folk skladbe iz leta 1973.

Medtem ko Satriani Coldplaye preganja po sodišču in zahteva ves profit, ki ga Coldplayi s tem hitom še vedno snujejo, je Islam zaenkrat bolj miroljuben in se pritožuje ter pozornost zbuja predvsem v tabloidih, prav tako pa ni napovedal pravne tožbe.

Kaj pravite? Gre za krajo, ali bi se strinjali z bobnarjem Coldplayov, ki je preprosto rekel, da je oktava sestavljena iz osmih tonov, katere nima v lasti nihče in da je okoli 12.000 komadov z enako sestavo akordov?

Še glasba v presojo

Coldplay – Viva La Vida

Satrianijev kitarski wank-wank (pozorno poslušajte od 0:50 do 1:15)

Yusuf Islam aka Cat Stevens (napnite ušesa pri 5:20)

Advertisements

4 komentarji so far
Komentiraj

podobnost je velika?!

Komentar od Jože

Podobnost je preočitna. Lažeš, kradeš, bolhe ješ.

Komentar od Hef

Ponavadi sem tud jaz tazga mnenja, da je blo vse že itak odšpilano, in da se lahko potrudiš v skor vsakem komadu najt plagiat. Ampak tole s Coldplay in Satrianijem je pa res mal preveč no. Glavni rif Coldplay je enak kot Satrianijev refren, celo vokalna melodija je pa zeloo podobna JS solu v tem refrenu (od 0:50 v komadu).
Če koga pa tud teorija zanima, je pa tukej razloženo 🙂

Ne rečem da je to nalašč, sej kdor kej muzke dela ve, da ti kdaj pride v glavo kaka huda melodija alpa beat, pol pa slišiš to po radiju alpa v svoji playlisti.

Komentar od opty

Ne vidim ravno kakšne podobnosti.
Če bo Santriani tožbo dobil, bojo fani pač nehali kupovati vse povezabno z Vivo la Vido, ne bo on na račun Coldplaya bogatel

Komentar od Me
Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s